![](https://mymedicalcare.be/wp-content/uploads/logo_prof_dr_kristel_de_vogelaere.jpg)
is algemeen en abdominaal chirurg, gespecialiseerd in obesitaschirurgie en esthetische geneeskunde
![](https://mymedicalcare.be/wp-content/uploads/kdv_circ_n.png)
en bestuurder van de BV Kristel De Vogelaere MEDICAL CARE
haar medische praktijk met focus op gespecialiseerde gezondheidszorg,
op het behandelen van gewichtsproblemen, overgewicht en obesitaschirurgie
en op het bevorderen van innerlijke en uiterlijke schoonheid.
“my patient, my passion”
Wat u moet weten
Obesitas en overgewicht verdienen alle aandacht want meer en meer mensen lijden eronder.
Wat begint als een ogenschijnlijk onschuldige gewichtstoename kan evolueren tot een morbide vorm van zwaarlijvigheid of obesitas.
De oorzaken van overgewicht moeten dus in de eerste plaats worden achterhaald en zo mogelijk behandeld.
Obesitas is een chronische ziekte die vraagt om professionele zorg. Met de juiste behandeling kunnen patiënten weer op een gezond gewicht komen en hun levenskwaliteit verbeteren.
Met haar nieuwe website wil Prof. dr. Kristel De Vogelaere je informeren over alles wat je moet weten over obesitas, inclusief:
- de vermageringsingrepen wanneer obesitaschirurgie gewenst of noodzakelijk is geworden;
- de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een obesitaschirurgie en je recht op tegemoetkoming.
Obesitas of vermageringschirurgie
In de obesitas- (of vermagerings-) chirurgie, ook wel bariatrische chirurgie genoemd (‘baros’ betekent gewicht in het Grieks), worden verschillende technieken of procedures toegepast tijdens de ingreep.
De principes van deze technieken steunen op restrictie en/of malabsorptie.
- men spreekt van restrictie bij een ingreep waardoor de maaginhoud wordt verkleind zodat er minder voedsel kan ingenomen worden.
- men spreekt van restrictie bij een ingreep waardoor het lichaam minder voedingsstoffen (zoals suikers en vetten) kan absorberen en opslaan.
Op deze website worden verschillende vermageringsingrepen besproken die bij één van deze technieken horen, of een combinatie van beide zijn:
- Gastric Banding , ook wel een maagband genoemd.
- Gastric Bypass, ook wel een maagoverbrugging genoemd.
- Sleeve Gastrectomie, ook wel een maagverkleining genoemd.
- Omega loop Gastric Bypass of Mini Bypass.
- Redo-ingreep (na een eerdere ingreep).
De chirurg bepaalt het type ingreep op basis van je eetgewoonten, je levensstijl en de resultaten van de uitgevoerde onderzoeken.
Veel vermageringsingrepen worden tegenwoordig via een kijkoperatie (laparoscopie) uitgevoerd.
Bovendien wordt robotchirurgie vaker toegepast. Dit heeft verschillende voordelen, zoals sneller herstel, kleinere littekens en minder pijn na de ingreep. Hierdoor verloopt de revalidatie na vermageringsingrepen ook sneller. Een positieve ontwikkeling in de medische wereld!
Laparoscopie of kijkoperatie
De laparoscopie , ook wel bekend als een ‘kijkoperatie’, is een zeer efficiënte techniek die in bijna alle gevallen wordt toegepast.
Bij dit type chirurgie worden kleine gaatjes in de buik gemaakt die voor de chirurg als toegangswegen dienen om instrumenten in te brengen en de ingreep uit te voeren.
In vergelijking tot het opensnijden van het abdomen of de buik (laparotomie) biedt de laparoscopie (‘kijkoperatie’) heel wat voordelen:
- kortere narcose, waardoor de patiënt dus sneller bij bewustzijn komt na de ingreep.
- minder pijn en een vlugger herstel, waardoor de patiënt sneller het ziekenhuis mag verlaten.
- minder grote littekens, wat esthetisch gezien gunstiger is.
Het is bemoedigend om te zien hoe medische technologieën zoals laparascopie de zorg voor patiënten verbeteren. Het opensnijden van het abdomen of de buik (laparotomie) wordt dan ook nog enkel in zeer uitzonderlijke omstandigheden overwogen.
Robotchirurgie
Met de robotchirurgie kan er nog veel nauwkeuriger geopereerd worden.
Bepaalde vermageringsingrepen komen hiervoor in aanmerking, andere niet.
Bij de uitvoering van deze vermageringsingrepen worden de instrumenten door de robot gehanteerd maar nog steeds door de chirurg bestuurd.
De patiënten hebben bij hun herstel nog minder pijn en kunnen daardoor ook sneller hersteld naar huis.
Meer en meer bariatrische ingrepen worden daarom via de robotchirurgie uitgevoerd wanneer het ziekenhuis over een robot beschikt.
Het Delta-ziekenhuis beschikt over een dergelijke robot.
In geselecteerde gevallen zal Prof. dr. Kristel De Vogelaere haar patiënten met de robot opereren.
Wie is Prof. dr. Kristel De Vogelaere ?
Prof. dr. Kristel De Vogelaere is een veelzijdige professional met indrukwekkende prestaties op verschillende gebieden.
Ze begon haar geneeskundestudies aan de Vrije Universiteit van Brussel en behaalde in 1993 het diploma “Doctor in de Genees-, Heel- en Verloskunde”. Zij specialiseerde zich verder in kinderchirurgie aan het Sophia Kinderziekenhuis van Rotterdam.
Na haar erkenning als chirurg trad zij in dienst van het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit van Brussel, waar ze in 2004 Kliniekhoofd werd op de afdeling Abdominale en Kinderheelkunde.
Inmiddels heeft ze haar eigen praktijk te Kobbegem en is ze als zelfstandig chirurg verbonden aan het CHIREC Deltaziekenhuis te Oudergem.
Prof. dr. Kristel De Vogelaere behaalde in 2007 het diploma “algemeen en financieel management” aan de Vlerick Hogere School te Leuven. Ze werd manager van diverse polyklinieken die ze op vraag van het UZ-Brussel opstartte, zo o.m. deze van Dilbeek (2007) en Meiser-Schaarbeek (2012). Ze was medeoprichter van de Obesitaskliniek UZ Brussel (2011) en verantwoordelijk voor de obesitaschirurgie. Daarnaast bekleedde ze verschillende leidinggevende functies binnen het Universitair Ziekenhuis te Brussel.
Ze behaalde in 2013 de hoogste academische graad aan de VUB en werd Professor in de medische wetenschappen. Haar onderzoek richtte zich op minder invasieve operatietechnieken, zoals minimale laparoscopische en SILS (single incision laparoscopic surgery) -technieken bij GIST. Ze heeft diverse wetenschappelijke publicaties op haar naam staan en was een frequente gastspreker op nationale en internationale congressen en symposia.
Prof. dr. Kristel De Vogelaere is auteur en co(auteur) van diverse wetenschappelijke publicaties en ook van enkele kookboeken , waaronder “Lekker eten na maagverkleining” (2014) en “Ik kook gezond eten voor mijn kind” (2015), die in meerdere talen werden uitgegeven door de Uitgeverij Lannoo.
Prof. dr. Kristel De Vogelaere
is een vooraanstaande abdominaal en obesitaschirurg.
In haar praktijk te Kobbegem-Asse en in het Delta Ziekenhuis te Oudergem werkt ze nauw samen met haar diëtisten en psychologen op het gebied van obesitaschirurgie. Het doel is multidisciplinaire beslissingen te kunnen nemen voor een succesvolle ingreep en effectieve nazorg te kunnen bieden.
Prof. dr. Kristel De Vogelaere is tevens een esthetisch arts en in die hoedanigheid heeft zij een sterke samenwerking met schoonheidsspecialisten om haar patiënten op esthetisch vlak een totaal pakket te kunnen aanbieden. De medische esthetische behandelingen worden uitsluitend door haar uitgevoerd.
Prof. dr. Kristel De Vogelaere is ook lid van de BVEG (Belgische Vereniging van Esthetische Geneeskunde).
Als je hulp nodig hebt, kun je altijd vertrouwen op de expertise van Prof. dr. Kristel De Vogelaere en haar team bij de BV Kristel De Vogelaere MEDICAL CARE. Met haar indrukwekkende achtergrond en de competentie van haar team staat ze klaar om patiënten de beste zorg te verschaffen.
Een indrukwekkende carrière:
uitblinken op verschillende vlakken
De medische praktijk
In 2015 verliet Prof. dr. Kristel De Vogelaere het UZ-Brussel en richtte ze haar eigen artsenvennootschap op, genaamd BV Kristel De Vogelaere MEDICAL CARE, gevestigd in Kobbegem (Asse), nabij Brussel. Naast haar consultaties, biedt zij er samen met haar team ook diverse esthetische behandelingen aan.
Het ziekenhuis
In hetzelfde jaar verkreeg Prof. dr. Kristel De Vogelaere een accreditatie bij het gerenommeerde Edith Cavell-ziekenhuis te Ukkel om als zelfstandig chirurg ingrepen uit te voeren. Kort daarna werd in Oudergem het Delta Ziekenhuis gebouwd dat in 2017 zijn deuren opende. Sindsdien voert zij daar haar ingrepen uit en is ze er verantwoordelijk voor het Nederlandstalig zorgtraject voor de obesitaspatiënten.
De robotchirurgie
In 2016 behaalt Prof. dr. Kristel De Vogelaere haar diploma in de robotchirurgie aan de gerenommeerde ORSI Academie van Melle. Hierdoor kon ze efficiënte bariatrische ingrepen uitvoeren met behulp van robots in zowel het Edith Cavell Ziekenhuis als het Delta Ziekenhuis. Prof. dr. Kristel De Vogelaere was één van de voorlopers in het toepassen van de robotchirurgie in de bariatrie, een techniek die voorheen vooral door urologen werd gebruikt. Inmiddels is robotchirurgie ook ingeburgerd in andere domeinen van de heelkunde. In 2021 werd ze hoofd van de bariatrische robotchirurgie in het Delta Ziekenhuis.
Als je hulp nodig hebt, kun je vertrouwen op de expertise van Prof. dr. Kristel De Vogelaere en haar medische praktijk bij BV ‘Kristel De Vogelaere MEDICAL CARE’. Ze heeft een indrukwekkende achtergrond en staat klaar om patiënten te helpen.